Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

11. julij 2017 ob 09:48 Italija

Odkrivajo slovenske regije

Ekskurzijo ponuja slovensko ministrstvo za šolstvo, organizira pa ZRSŠ
Odkrivajo slovenske regije
Foto: Primorski dnevnik

Štirideset izbranih letošnjih maturantov slovenskih višjih srednjih šol iz Trsta in Gorice se je včeraj zjutraj v spremstvu treh profesorjev podalo na nagradno strokovno ekskurzijo po Sloveniji, ki jim jo ponuja Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije, prireja pa jo Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Ekskurzija se je po odhodu avtobusa iz Gorice in postanku na Opčinah včeraj začela v Ljubljani z obiskom slovenskega parlamenta in ljubljanskega gradu ter slavnostnim kosilom, v nadaljevanju pa so se maturanti podali na podrobnejše spoznavanje treh slovenskih zgodovinskih regij - Štajerske, Prekmurja in Koroške. Že včeraj so obiskali Celje, danes pa bodo spoznavali Maribor in Ptuj. Jutri bo na vrsti Prekmurje z obiskom Veržeja, kjer si bodo maturanti po gozdni učni poti ogledali mrvice reke Mure in še delujoči mlin, v nadaljevanju pa tudi Murske sobote ter Plečnikove cerkve v Bogojini. Četrtek bo v znamenju Koroške z vožnjo s splavom po Dravi in ogledom rudnika v Mežici, medtem ko se bodo maturanti v petek, na zadnji dan izleta, vrnili na Štajersko, kjer bodo obiskali Žičko kartuzijo, Slovenske Konjice ter tehnološko središče Noordung v Vitanju, ki bo tudi zadnja etapa ekskurzije. Po tem obisku se bodo namreč udeleženci podali na pot nazaj proti Trstu in Gorici.


Več novic na www.primorski.eu

Zadnje objave Slovencev v Italiji