Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

28. september 2016 ob 12:21 Ostalo

Informirali so predsednika DZ

Walter Bandelj (SSO) in Rudi Pavšič (SKGZ) pri predsedniku DZ RS Brglezu.
Walter Bandelj (SSO) in Rudi Pavšič (SKGZ) pri predsedniku DZ RS Brglezu. Foto: Barbara Žejavac (www.dz-rs.si)

Predsednik slovenskega državnega zbora Milan Brglez je v torek sprejel predstavnika slovenske narodne skupnosti v Italiji in se je srečal tudi s predstavniki italijanske manjšine v Sloveniji. Oba pogovora sta potekala pred uradnim obiskom predsednice italijanske poslanske zbornice Laure Boldrini v četrtek in v petek v Sloveniji.

Iz državnega zbora Republike Slovenije (DZ RS) so sporočili, da je Brglez s predsednikoma krovnih organizacij Rudijem Pavšičem (SKGZ) in Walterjem Bandljem (SSO) govoril o načrtovani reformi italijanske volilne zakonodaje, izmenjali pa da so tudi poglede na druge politične in kulturne razsežnosti manjšinske problematike.

Težave in dobre prakse pri uresničevanju zaščite

Predsednik državnega zbora RS se je ločeno srečal tudi s predstavniki avtohtone italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in z njihovim poslancem v državnem zboru Robertom Battellijem, s predsednikom sveta Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Albertom Scherianijem in s predsednikom izvršnega odbora Italijanske unije Mauriziom Tremulom.

Sogovorniki so izmenjali poglede na položaj narodne skupnosti, zlasti na težave pri uresničevanju sicer dobro postavljenih zakonskih rešitev glede dvojezičnosti, šolstva in kulture ter o primerih dobre prakse, ki z novimi pristopi spodbujajo sožitje in utrjujejo kulturno-jezikovno identiteto, so sporočili iz DZ RS.


Več na slovenci.orf.at

Ostale zadnje objave