Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

Seznam vseh prispevkov


Kakšen je današnji utrip Slovencev v Italiji?

11. oktober 2018 ob 16:53 Italija

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru so predstavili monografijo Skupnost v središču Evrope – Slovenci v Italiji od padca Berlinskega zidu do izzivov tretjega tisočletja.


Z jabolk v sok

10. oktober 2018 ob 12:10 Madžarska

Tudi porabski sadjarji imajo sladke skrbi, saj je letina jabolk odlična. Zato so na slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku vnovič pripravili festival jabolk.


Živžav najmlajših tudi v Bazovici

10. oktober 2018 ob 12:00 Hrvaška

V društvu Bazovica na Reki je v zadnjih letih večkrat slišati otroški živžav, začelo se je z miklavževanjem in nadaljevalo z občasnimi programi, ki so privabili najmlajše, predvsem počitniška ...


Wakounigu nagrada za delo v šolstvu

8. oktober 2018 ob 11:42 Avstrija

Vladimir Wakounig, izredni univerzitetni profesor v pokoju, je prejel s strani Republike Slovenije nagrado za izjemne dosežke na področju zamejskega šolstva.


„Naročilo, da šega ostane živa“

8. oktober 2018 ob 11:37 Avstrija

Za vpis ziljskega žegna in ziljske noše v seznam unescove nesnovne kulturne dediščine je bilo ob prošnji pobudnikov odločilno tudi izvedensko mnenje, ki ga je napisal dialektolog Ludvik Karničar.


»V Trstu nekaj ni v redu in manjšina gleda nazaj«

8. oktober 2018 ob 09:24 Italija

TRST - Prihodnost EU je v tem trenutku še najbolj odvisna od Italije, tržaško in koprsko pristanišče bosta prej ali slej morala sodelovati, Slovenci v Italiji pa se še vedno preveč ozirajo v ...