Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

25. april 2016 ob 11:14 Ostalo

Vročitev medalj za zasluge RS

Mirjam Muženič, Lojze Kos in Drago Štoka
Mirjam Muženič, Lojze Kos in Drago Štoka. Foto: BoBo in TV Koper-Capodistria

Predsednik Republike Slovenije (RS) Borut Pahor bo v torek dopoldne na slovesnosti v predsedniški palači v Ljubljani vročil državna odlikovanja - medalje za zasluge. Med odlikovanimi: zamejska Slovenca Drago Štoka in Marjan Terpin, novinar RTV Slovenija Lojze Kos, ter nekdanji dekan graške pravne fakultete Gernot Kocher.

Za dobrobit Slovencev v Italiji

Za neomajno prizadevnost pri delu v dobrobit zamejskih Slovencev v Italiji ter za krepitev njihove narodne in jezikovne zavesti bo medaljo za zasluge prejel Drago Štoka, Marjan Terpin za prispevek k uveljavljanju enakopravnega položaja slovenske narodne skupnosti v Italiji in k utrjevanju enotnega slovenskega kulturnega prostora, Mirjam Muženič za dolgoletno delo na področju obveščanja o slovenskem zamejstvu v Italiji in za prispevek k večjemu razumevanju problematike slovenske manjšine v Italiji.

O slovenskem zamejstvu v Avstriji

Lojze Kos prejme odlikovanje „za dolgoletno delo na področju obveščanja o slovenskem zamejstvu v Avstriji in za prispevek k večjemu razumevanju problematike slovenske manjšine v Avstriji“.

Odlikovanje bodo prejeli tudi novinar, publicist in poznavalec zgodovine beneške Slovenije Giorgio Banchig za „prizadevno delo za ohranitev slovenskega jezika, kulture in zavesti“, nekdanji dolgoletni dekan graške pravne fakultete Gernot Kocher za „zasluge pri krepitvi sodelovanja med slovenskimi in avstrijskimi strokovnjaki humanističnih in pravnih znanosti“ ter jezikoslovec Karl Gadanyi za „uspešno umeščanje slovenistike v madžarski visokošolski prostor in podporo Slovencem na Madžarskem v skrbi za ohranjanje maternega jezika in kulture“, so še sporočili iz urada predsednika Pahorja.


Več na slovenci.orf.at

Ostale zadnje objave