Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

29. december 2017 ob 13:49 Avstrija

Številne teme brez zadovoljive rešitve

Valentin Inzko Foto: Orf

V Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS) je prišlo 2017 do personalnih sprememb: z zahvalo Nantiju Olipu, bivšemu poslujočemu podpredsedniku, ki je od 1. septembra strokovni nadzornik za katoliški verouk na obveznih šolah na veljavnostnem območju dvojezičnega šolstva, predsednik organizacije Valentin Inzko začenja svoj pogled na iztekajoče se leto.

„Milijon podpisov za raznolikost v Evropi“

Pogled v prihajajoče leto 2018 pa predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko sklepa s poudarkom evropske državljanske pobude „Minority SafePack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi“ in pomenom zbranih milijon podpisov do aprila leta 2018.

Vmes razčlenjuje razplet na poti do nove deželne ustave, kjer da so ostali usklajeni predlogi osrednjih političnih organizacij neupoštevani. Tudi nima razumevanja z nedavno odločitvijo žitrajskega občinskega sveta, ki je na svoji zadnji seji zavrnil predlog o postavitvi dvojezične krajevne table v kraju Sele pri Žitari vasi. Iz svojega zornega kota jemlje v pretres volilno platformo „Mein Südkärnten - Moja južna Koroška“ za deželnozborske volitve 2018. Vmes je pahljača tem, o katerih ocenjuje, da niso rešene zadovoljivo. V tem sklopu omenja Glasbeno šolo in prihodnost časnika „Novice“.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji